SHARENTING
- Cise AYHAN HELVACIOGLU
- Mar 7, 2019
- 2 min read

"Sharenting" İngilizce'de paylaşmak eylemi olan share ve ebeveynlik yapma terimi olan parenting kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Literatürde, "sosyal medya ebeveynliği, paylaşımcı ebeveynlik" olarak yer alıyor. "Sharenting" kelimesi, Collins Dictionary tarafından, sosyal medyayı düzenli olarak kullanan bir ebeveynin çocuklarıyla ilgili çok fazla bilgi paylaşımı yapması olarak tanımlanıyor.
Michigan Üniversitesi'nde gerçekleştirilen, "Sosyal medyada ebeveynler: Sharenting beğeniler ve beğenilmeyenler" (Parents on Social Media: Likes and Dislikes of Sharenting) isimli araştırmaya göre, annelerin 3'te 1'i sosyal medyada çocukları ve ebeveynlikleri ile ilgili paylaşımda bulunuyor.
Daniel ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada ise, 1 yaş altı bebeği olan bir annenin ortalama günde 8 saatini bebek bakımına ayırırken, günde 4 saatini sosyal medya sitelerinde geçirdiği sonucuna ulaşılıyor. Bu çalışma sonucuna göre, annelerin çocuklarıyla ilgilendikleri sürenin yaklaşık yarısını sosyal ağlarda geçirdiği görülüyor.
Bazı akademisyenlere göre, öncelikle ebeveynlerin sosyal medyayı etkili ve faydalı şekilde kullanmayı öğrenmesi gerekiyor. Bu durumda, dijital medya okuryazarlığı çözüm noktası oluyor. Bu denli yoğun içerik paylaşımının söz konusu olduğu bir mecrada, ebeveynler tarafından yapılan paylaşımların çocuklarını bir ömür takip edecek zararlara neden olabileceği, göz önünde bulundurulması gereken öncelikli konu olarak karşımıza çıkıyor.
Bağımlılık, dikkat eksikliği, mahremiyet kaybedilmesi gibi sorunlarla beraber, çocukların birey olma hakkını ihmal etme gerçeği ve bunun başkaları tarafından istismar edilmesi tehlikesini göz ardı etmemek gerekmektedir. Medya okuryazarlığı ve siber vatandaşlık bilincinin artması, buna bağlı olarak bilgiyi daha verimli işlemeyi ve değerlendirmeyi öğrenmeyi amaçlamalıyız. Çocukların henüz 6 aylıkken dijital kimliklerine sahip olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun getirdiği sorunlar gerek ebeveynlerin gerekse akademik çevrelerin üzerinde düşünmesi gereken büyük bir olgu olarak sosyal ve akademik hayatta yerini alıyor.
Referanslar:
Blum-Ross, A. and Livingston, S. (2017). “Sharenting,” parent blogging, and the boundaries of the digital self. Popular Communication: The International Journal of Media and Culture. 15(2): 110-125.
Cimke, S., Gurkan, D., Y., Polat, S., (2018) Sosyal Medyada Çocuk Hakkı İhlali: Sharenting. Guncel Pediatri. JCP 2018;16(2):261-267.
Collins Dictionary, Sharenting. https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/parenting
Davis, M.M. (2015). Parents on Social Media: Likes and Dislikes of Sharenting, C.S. Mott
Children’s Hospital. University of Michigan System. 23 (2).
Goodwin, K., (2018). Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek.
McDaniel BT, Coyne SM, Holmes EK. New mothers and media use: associations between blogging, social
networking, and maternal well-being. Matern Child Health J 2012; 16(7):1509-17.
Steyer, J., P., (2012). Facebook Çağında Çocuk Büyütmek.
Comments